Organické potraviny: Sú bezpečnejšie a výživnejšie?

Pridané 31.01.2018 Gurkuda

Kedysi sa organická strava predávala iba v obchodoch so zdravou výživou, no dnes sa dá bežne nájsť vo väčšine supermarketov. A to vytvára tak trochu dilemu.

Na jednej strane tu máme jablko vypestované bežným spôsobom. Na druhej strane máme jablko organické. Obe sú tvrdé, lesklé a červené. Obe obsahujú vitamíny a vlákninu, obe sú bez tuku, sodíka a cholesterolu. Ktoré by sme si mali vybrať? Pred nakupovaním sa najprv spolu pozrime na fakty.

Čo je vlastne organické farmárčenie?

Slovo „organické“ sa vzťahuje na spôsob, ako farmári pestujú, chovajú a spracovávajú svoje poľnohospodárske výrobky, teda ovocie, zeleninu, obilie, mliečne výrobky a mäso. Cieľom organického farmárčenia je:

  • zlepšiť kvalitu pôdy a vody
  • znížiť znečistenie
  • poskytnúť dobytku bezpečné a zdravé príbytky
  • umožniť dobytku prirodzený spôsob života
  • presadzovať sebestačný kolobeh zdrojov na farme.

K zakázaným prostriedkom a metódam pri organickom pestovaní a chove patria:

  • syntetické hnojivá, ktoré majú dodať pôde živiny
  • usadeniny z odpadových vôd používané ako hnojivo
  • väčšina syntetických pesticídov v boji proti škodcom
  • ožarovanie s cieľom predĺženia životnosti potravín respektíve eliminovania chorôb a škodcov
  • genetické inžinierstvo na zvýšenie odolnosti voči škodcom respektíve zvýšenie úrodnosti obilia
  • antibiotiká a rastové hormóny pre dobytok.

Povolené prostriedky a metódy organického pestovania a chovu:

  • rastlinný odpad ponechaný na poliach (tzv. zelené hnojivo), zvierací hnoj alebo kompost na zlepšenie kvality pôdy
  • striedanie plodín na zachovanie kvality pôdy a narušenie cyklov škodcov respektíve chorôb
  • zakrývanie obilia, ktoré pomáha voči erózii, keď sa určité časti polí nepoužívajú, a jeho zaorávanie do pôdy na zlepšenie kvality pôdy
  • mulčovanie v boji proti burine
  • predátorský hmyz alebo pasce na hmyz v boji proti škodcom
  • vybrané prírodné pesticídy a niektoré syntetické pesticídy, ktoré sú povolené v organickom poľnohospodárstve, aj to iba vo výnimočných prípadoch a ako posledná možnosť po dohode s certifikovaným zástupcom miestnych úradov.

Medzi metódy organického chovu dobytka patria:

  • zdravé životné podmienky a prístup k vonkajšiemu prostrediu
  • aspoň 30% výživy dobytka – kŕmenie sa na pastvinách 
  • organická potrava pre zvieratá
  • očkovanie.

Organické alebo nie? Všímajte si etikety.

Americké ministerstvo poľnohospodárstva vytvorilo organický certifikačný program, podľa ktorého musia všetky organické potraviny spĺňať prísne vládne normy. Tie presne špecifikujú spôsoby ich pestovania a spracovania.

Každý výrobok s označením organický musí mať certifikát vydaný ministerstvom. V takom prípade môže výrobca používať aj oficiálnu pečať pre organické produkty.

Ministerstvo poskytuje výnimky iba pestovateľom, ktorí ročne zarobia na organických potravinách menej ako 5 000 dolárov. Musia síce dodržiavať organické normy, ale nemusia absolvovať certifikačný proces. Svoje výrobky môžu predávať s označením organické, ale bez oficiálnej pečate.

Exustujú normy aj na rôzne druhy označení:

  • 100-percentne organické – označenie pre certifikované organické ovocie, zeleninu, vajcia, mäso a iné jednozložkové potraviny. Môže sa používať aj pri viaczložkových potravinách, ale iba v prípade, že všetky zložky sú certifikované ako organické, vrátane soli a vody. Môžu mať aj oficiálnu pečať pre organické výrobky.
  • Organické – označenie pre viaczložkové potraviny, v ktorých je aspoň 95% percent zložiek certifikovaných ako organické, vrátane soli a vody. Neorganické zložky smú byť iba také, ktoré sú na zozname prídavných zložiek oficiálne povolených ministerstvom. Taktiež môžu mať aj oficiálnu pečať.
  • Vyrobené z organických zložiek – označenie pre viaczložkové potraviny, v ktorých je aspoň 70% percent zložiek certifikovaných ako organické. Napríklad raňajkové cereálie môžu mať označenie vyrobené s organickou polevou. V zozname zložiek musí byť jasne vymedzené, ktoré z nich sú organické. Takéto výrobky nemôžu byť označené oficiálnou pečaťou.
  • Organické zložky – označenie pre viaczložkové potraviny, v ktorých je menej ako 70% percent zložiek certifikovaných ako organické. Nemôžu byť označené oficiálnou pečaťou. V zozname zložiek môže byť vymedzené, ktoré z nich sú organické.

Znamenajú pojmy organické a prírodné to isté?

Nie. Slová prírodný a organický nemajú identický význam. Vo všeobecnosti hovorí označenie prírodný o tom, že daná potravina neobsahuje umelé farbivá, príchute či konzervanty. Nevzťahuje sa však na postupy či látky, ktoré sa používajú pri jej výrobe alebo spracovaní.

S názvom organický by sa nemali zamieňať ani iné označenia. Certifikované organické hovädzie mäso musí napríklad okrem iného spĺňať podmienku prístupu dobytka na pastviny aspoň počas 120 dní zo sezóny a nesmie obsahovať rastové hormóny. Označenia voľný výbeh či bez hormónov, hoci sa používajú pravdivo, nedokazujú, či daný farmár dodržiava všetky normy platné pre organickú certifikáciu.

Prehlásenie:

Toto prehlásenie sa vzťahuje na celý obsah našej webovej stránky. Všetky informácie uvedené na našej stránke sú všeobecné, a majú čisto informačný charakter. Boli starostlivo vybraté tak, aby vám pomohli udržať zdravý životný štýl, avšak nenahrádzajú individuálne odporúčania vášho lekára, či kvalifikovaného ajurvédskeho odborníka.

Produkty v tomto e-shope nie sú určené na liečebné účely a nemajú slúžiť ako náhrada pestrej stravy. Ak máte akékoľvek zdravotné problémy, prosíme aby ste sa obrátili na svojho praktického lekára alebo na ajurvédskeho odborníka predtým, než zmeníte stravu alebo začnete používať akékoľvek výživové doplnky.

Posledné príspevky

3 Recepty na prípravu jednoduchých koláčov
3 Recepty na prípravu jednoduchých koláčov
Prekvapte svoje deti na MDD chutnou a zdravou maškrtou. 3 rôzne recepty, ktoré zvládne každý.
Jednoduché 3-chodové Talianske menu za pár minút
Jednoduché 3-chodové Talianske menu za pár minút
Rýchle a jednoduché jedlo pripravené do 45 minút. Talianske trojchodové menu.
6 ajurvédskych rád ako posilniť imunitu
6 ajurvédskych rád ako posilniť imunitu
Či už ide o nachladnutie, kašeľ, chrípku, pásový opar alebo niečo iné, takýmto nepríjemnostiam by sme sa najradšej úplne vyhli. Mať tak na výber, kto z nás by odmietol odolný imunitný systém? Všetci chceme byť zdraví a najradšej sa vyhli veškerým chorobám. Ako teda získať odolnú imunitu?
Skúsenosti s čajom Guduchi
Skúsenosti s čajom Guduchi
Naše lahodné a osviežujúce ajurvédske čaje Guduchi® a Tulasi majú širokospektrálne účinky na ľudské zdravie, podporujú však hlavne imunitu a trávenie. Sú namiešané na základe ajurvédskych receptov zostavených s láskou, a vyrobené s použitím organických bylín a v úplnom súlade so starovekou ajurvédskou tradíciou. Prečítajte si aké skúsenosti s ním majú naši klienti.
GUDUCHI® čaj so zázvorom
GUDUCHI® čaj so zázvorom
GUDUCHI® so zázvorom je zahrievajúca a zdravie podporujúca ajurvédska bylinná zmes zložená z lístkov a stoniek Guduchi (Tinospora Cordifolia) a zázvoru. Stimuluje trávenie a imunitu, spaľuje toxíny, a pomáha pri problémoch s dýchacím systémom.